88 нови териториални експертни лекарски комисии (ТЕЛК) се очаква да

...
 88 нови териториални експертни лекарски комисии (ТЕЛК) се очаква да
Коментари Харесай

Новите ТЕЛК-ове: Комисия трябва да има във всяка болница

 

88 нови териториални експертни лекарски комисии (ТЕЛК) се чака да проработят след средата на юни. Това става факт след измененията, с които общинските и държавните лечебни заведения бяха задължени да разкрият най-малко по една комисия.

Така при в този момент настоящи 80, те ще станат двойно повече.

В тези комисии би трябвало да влязат началниците на клиниките и отделенията или посочени от тях лекари, само че във всеки ТЕЛК би трябвало да има най-малко трима медици, както и аварийни членове.

 Честит 24 май! Почитаме делото на светите братя Кирил и Методий 2 мин. Честит 24 май! Почитаме делото на светите братя Кирил и Методий  Времето на празничния 24 май – без кодове 2 мин. Времето на празничния 24 май – без кодове  Километрични опашки на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата – Промахон “ (СНИМКИ и ВИДЕО) 1 мин. Километрични опашки на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата – Промахон “ (СНИМКИ и ВИДЕО)  4 жертви и доста ранени при сриване на постройка на плаж в Майорка (СНИМКИ и ВИДЕО) 1 мин. 4 жертви и доста ранени при сриване на постройка на плаж в Майорка (СНИМКИ и ВИДЕО)  Найден Тодоров: Иска ми се вътре в нас всеки ден от годината да е 24 май 3 мин. Найден Тодоров: Иска ми се вътре в нас всеки ден от годината да е 24 май  В навечерието на 24 май: Светлинно шоу върху фасадата на Националната библиотека (ВИДЕО) 2 мин. В навечерието на 24 май: Светлинно шоу върху фасадата на Националната библиотека (ВИДЕО)  Честит 24 май! Почитаме делото на светите братя Кирил и Методий 2 мин. Честит 24 май! Почитаме делото на светите братя Кирил и Методий  Времето на празничния 24 май – без кодове 2 мин. Времето на празничния 24 май – без кодове  Километрични опашки на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата – Промахон “ (СНИМКИ и ВИДЕО) 1 мин. Километрични опашки на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата – Промахон “ (СНИМКИ и ВИДЕО)  4 жертви и доста ранени при сриване на постройка на плаж в Майорка (СНИМКИ и ВИДЕО) 1 мин. 4 жертви и доста ранени при сриване на постройка на плаж в Майорка (СНИМКИ и ВИДЕО)  Найден Тодоров: Иска ми се вътре в нас всеки ден от годината да е 24 май 3 мин. Найден Тодоров: Иска ми се вътре в нас всеки ден от годината да е 24 май  В навечерието на 24 май: Светлинно шоу върху фасадата на Националната библиотека (ВИДЕО) 2 мин. В навечерието на 24 май: Светлинно шоу върху фасадата на Националната библиотека (ВИДЕО)

Някои лечебни заведения отхвърлят да разкрият комисии главно поради липса на лекари за тях.

Очакванията са, че с новите комисии проблемите ще намалеят.

„ В период до края на м. май следва (експертна комисия към Министерството на здравеопазването да направи) оценка на новоразкритите ТЕЛК и до какъв брой избраните сформира на комисиите дават отговор на нормативните условия “, прецизираха от Министерството на здравеопазването.

За 2023 година постигнатият обсег е едвам 1,5%

Оттам настояват, че дребна част от лечебните заведения са отказали да образуват комисии поради дефицит на лекари.

Проблемът е главно в общинските, споделя шефът на чирпанската болница.

„ Ние се задъхваме за фрагменти. Първото, с което и те въстанаха – „ Ако и туй ни накараш да вършим, смятай, че сме си тръгнали “. Голяма част са пенсионери от тия лекари. Другото – „ Ти вманиачен ли си, ние не сме способени “. Казах им че ще има образование. Обучението щеше да е онлайн, а в този момент - присъствено. Което значи, че аз би трябвало да ги откъсна, за сметка на лечебното заведение “, изясни доктор Неделчо Тотев, шеф на МБАЛ-Чирпан.

Тази процедура обаче изостава у нас, предизвестяват лекари

Заради боязън да не бъдат осъдени, от Сдружението на общинските лечебни заведения ще нападат в съда измененията. От Министерството занапред ще мислят по какъв начин да действат с нарушителите без комисии. Санкции не са планувани.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР